Šolski utrip - Planinska skupina

mlajša planinska skupina, 1.-4. razred

OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj                                                                Šoštanj, 2. 10. 2012
VABILO

Spoštovani planinci in starši!

V nedeljo, 7. 10. 2012, bomo šli na prvi planinski pohod v tem šol. l. Tokratni pohod organizirata PD Šoštanj in KS Šoštanj, odpravili pa se bomo po TRŠKI POTI. Ob 8. 30 se bomo dobili pri Tresimirjevem parku v Šoštanju, kjer si bomo ogledali odprtje kapelice, nato pa bomo nadaljevali pešpot preko Goric, vile Široko, Florjana, Pustega gradu, preko Lokoviškega grebena, pa vse do gasilskega doma v Šoštanju, kjer bomo pot zaključili približno ob 13. 30. Ob prihodu na cilj bosta organizatorja poskrbela za malico. Kljub vsemu priporočam, da imate s seboj nahrbtnik s pijačo in sendvičem. Seveda pa ne pozabite na primerno obleko in obutev.
Pohod bo ob vsakem vremenu.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

starejši planinci, 5.-9. razred

1. ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE

20. 10. 2012, Nazarje, st. planinci, 1. orientacijsko tekmovanje v šolskem letu 2012/13

Odhod avtobusa izpred šole ob 7.00, povratek pred šolo okoli 14. ure.

 

Ekipe:

ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE, Nazarje 2012
Ekipa A1:

 1. Petra Drev
 2. Maruša Tajnik
 3. Maruša Ledinek
 4. Tia Maria Delopst
 5. Anže Delopst

Ekipa A2:

 1. Andraž Sovič
 2. Tilen Apatič
 3. Juvan Aljaž
 4. Katja Klinc
 5. Ana Medved

Ekipa A3:

 1. Val Prislan
 2. Martin Sinigajda
 3. Nejc Škruba
 4. Matej Hrastnik
 5. Alem Verhovnik (?)

 

Ekipa B1:

 1. Čeh Anastazija
 2. Pirečnik Matjaž
 3. Jurič Aljaž
 4. Gregor Klinc

Ekipa B2:

 1. Žiga Kugonič
 2. Jan Ostervuh
 3. Miha Slatnar

Ekipa B3:

 1. Maša Potočnik
 2. Karmen Zajc
 3. Ana Marija Primik
 4. Gašper Stropnik

 

Oprema tekmovalcev in pravila za tekmovanje:

Tekmovalci morate biti primerno opremljeni za gibanje po terenu ne glede na vremenske razmere. Vsem tekmovalcem priporočamo planinsko obutev in športna oblačila. Tekmovalci morate imeti s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2012.

Vsako uporabo mobilnih telefonov idr. naprav za prenos govora med tekmovanjem z namenom pridobivanja informacij o progi bo organizacijski odbor smatral za hudo kršitev. V tem primeru sledi diskvalifikacija ekipe. Ne pozabite na hrano in pijačo, predvsem pa na topla oblačila (pulover, rokavice, kapo, rezervne nogavice in majico). S seboj vzemite tudi osnovno prvo pomoč (povoj, obliže ...).

Tekmovanje bo ob vsakem vremenu, zato imejte v primeru slabše vremenske napovedi s sabo primerno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Veliko uspeha na tekmovanju vam želita mentorici

Danica Švarc, predm. učit. in Jožica Andrejc, predm. učit.

 

 

 

13. 10., sobota, st. planinci, 8.00-10.00, priprave na orientacijsko tekmovanje, učilnica GOS, vodnik Matej Kortnik. Osnove orientacije, orientacija na terenu.

 

SREČANJE NA BRNICI

Dragi planinci!

Veseli nas, da ste se tudi letos vključili v planinski krožek. In že je tu prvi izlet, 16. srečanje mladih planincev pri planinskem domu na Brnici, v soboto, 6. oktobra 2012.

Dom stoji v naselju Brnica, na najvišji točki slemena pod Stražo (475 m) na severnih pobočjih Posavskega hribovja. Kljub razmeroma nizki nadmorski višini je od doma prelep razgled na vse strani. na vzhodu se širi Celjska kotlina, na obrobju pa se dvigajo Tolsti vrh, Ramanca in Resevna, proti severu pa Konjiška gora in Boč. V bližini se dviga gozdnati Hum, na južni strani pa sta pred nami Veliki Slomnik in Kotečnik. Na zahodu lepo vidimo Spodnjo Savinjsko dolino, ki se razteza proti Dobrovljam, Gori Oljki in Savinjskim Alpam. Na severni strani se od zahoda proti vzhodu dvigujejo pobočja Smrekovca, Pece, Uršlje gore in Pohorje.

Čas odhoda: 6. 10. 2012, ob 8.uri izpred naše šole; prihod domov: okrog 15.30

Cena prevoza: 5 €

Oprema: planinski čevlji, nahrbtnik, topel jopič ali flis, rezervna majica, rezervne nogavice, Dnevnik mladega planinca.

Hrana: dva sendviča in pijačo imejte s seboj; na koči boste dobili brezplačen topel čaj

Zbor: med 10.30 in 11.00. po pozdravnbem govoru bodo sledile družabne ogre. Predviden zaključek z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad bo med 13.00 in 13.30.

Mentorici: Danica Švarc, učit. predm. pouka in Jožica Andrejc, učit. predm. pouka

2011-2012

starejši planinci

Planinski tabor za osnovnošolce 2.-9. r., dolina Podvolovljeka 2012, rok za prijavo 4. 5. 2012, 100 € (2. ali več 85 €), 18. 8.-25. 8. 2012

 

mlajša planinska skupina, 1.-4. razred

snežnik

CerknicaSlivnicaV nedeljo, 10. 6. 2012, se bomo odpravili na zadnji planinski izlet v tem šolskem letu - na Snežnik, 1769 m, ki nudi lep razgled po večjem delu Slovenije in bližnje sosednje Hrvaške. Ob 6.00 se bomo zbrali pred OŠ Šoštanj, od koder se bomo odpeljali z avtobusom do Sviščakov, in nato nadaljevali pešpot. Predvidene hoje v obe smeri je 4,5 ure. Na vrhu je planinska postojanka, kjer se bomo lahko okrepčali. Seveda pa ne pozabiti na primerno obutev in oblačila, v nahrbtniku pa naj ne manjka sendvič in sok. Predviden povratek ob 19. uri.

Prijave do srede, 6. 6. 2012. Predvidena cena izleta je 12 € za odrasle in 6 € za otroke do 15. leta starosti.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

paški kozjak, basališče

Basališče 2012Spoštovani planinci in starši!

V nedeljo, 6. 5. 2012, smo se odpravili na pomladanski planinski pohod na Paški Kozjak. Zbrali smo se na parkirišču OŠ Šoštanj ob 7.30, od koder smo se odpeljali z osebnimi vozili do Planinskega doma na Paškem Kozjaku, nato pa nadaljevali pešpot po planinski poti do Basališča, ki je na nadmorski višini 1272 m.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

BRNICA

Brnica

Spoštovani planinci in starši!

V nedeljo, 12. 2. 2012, se bomo odpravili na zimski planinski pohod, na Mrzlico (1122 m). Zbrali se bomo pred šolo ob 8.00, od koder se bomo dalje peljali z lastnimi prevozi. Mrzlica je najvišja gora zasavskega hribovja ter priljubljena izletniška točka. Naša zimska pot bo nas vodila iz sedla Podmeja. Večinoma po gozdni cesti, ki v zimskem času običajno ni vozna. Hoje je predvidoma uro in pol. Nekoliko pod vrhom je Planinski dom na Mrzlici, kjer se bomo okrepčali in pogreli.

Priporočam primerno obutev in obleko, sendvič, pijačo ter obilo dobre volje.

Na izletu bom pobirala članarino: otroci 5 €, odrasli: 21,60 €, družinski popust 20 %.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

plešivec - uršlja gora

Spoštovani planinci in starši!

ursljaNa letošnji jesenski pohod smo se podali na Plešivec (Uršlja gora), 1699 m. Na izlet smo se odpravili v nedeljo, 20. 11. 2011. Ob 8.30 smo se zbrali pred cerkvico Sv. Vida v Šentvidu - 500 m naprej od odcepa za Andrejev dom na Slemenu, od koder smo se del poti peljali z avtomobili, nato nadaljevali pot peš vse do vrha, kjer smo se okrepčali v tamkajšnjem planinskem domu. Izlet smo zaključili okoli 14.30.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

2010-2011

Dolina Vrat, Aljažev dom

Spoštovani planinci in starši!

Dolina Vrat 2011V nedeljo, 29. 5. 2011, smo se odpravili na zadnji planinski izlet v tem šolskem letu - Dolina Vrat, Aljažev dom. Ob 6.30 smo se zbrali pred OŠ Šoštanj, od koder smo se z avtobusom odpeljali do Mojstrane, od tam pa smo se peš podali do slapa Peričnik in nato do Aljaževega doma (1015 m). Predvidene hoje je 3 ure. Vračali smo se z avtobusom. Ob povratku smo si ogledali Slovenski planinski muzej. Vstopnice za vse udeležence izleta je prispeval PD Šoštanj. V Aljaževem domu in Koči pri Peričniku je možno kupiti hrano in pijačo, kljub temu pa za v nahrbtnik priporočam topel čaj, čokolado, suho sadje, ... V Šoštanj smo se vrnili okoli 18. ure.

 

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

hom

HomV nedeljo, 3. 4. 2011, smo se odpravili na pomladni planinski izlet, na Hom (607 m). Je razgleden vrh na južni strani Savinjske doline in spada med Zasavsko hribovje. Vrh nudi lep razgled na Savinjsko dolino ter sosednje in bolj oddaljene vrhove.

Zbor je bil ob 7.30 pred OŠ Šoštanj, od koder smo se odpeljali z lastnim prevozom do Šešč (ležijo južno od Šempetra v Savinjski dolini), kjer smo pustili avtomobile in nadaljevali pešpot do planinske koče Dragov dom na Homu (ca. 1.5 ure). Vračali smo se po isti poti.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

andrejev dom na slemenu

Sleme 2011V nedeljo, 16. 1. 2011, smo se odpravili na planinski izlet, na Andrejev dom na Slemenu, 1086 m. Ob 8.30 smo se zbrali pred nekdanjo podružnično šolo v Zavodnjah, od koder nas je pot vodila mimo kmetij po trasi stare ceste. Vračali smo se po isti poti z manjšim ovinkom do Kavčnikove domačije. Pohod smo v lepem vremenu končali ob 14.00.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

Kranjska reber ali Vrh Kašne planine, Kačji vrh

Kranjska reberV nedeljo, 10. 10. 2010, smo se odpravili na planinski izlet na Kranjsko reber (1435 m), ki leži v JV predgorju Kamniško-Savinjskih Alp. Je najbolj južna gora v grebenu Rogatčeve skupine, ki se razteza med Črnivcem in Lučami.

Zbor je bil ob 8.30 pred restavracijo na Črnivcu, občina Gornji Grad, do koder smo se pripeljali z lastnim prevozom. Od tam smo nadaljevali pot v koloni, vse do prelaza Volovljek, kjer smo pustili avtomobile in nadaljevali pot peš do vrha. Predvidene hoje je bilo 1.5 ure. Vračali smo se mimo Kašne planine, prav tako 1.5 ure hoje.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

2009-2010

zasavska sveta gora

SlikaV nedeljo, 13. 6. 2010, smo se odpravili še na zadnji planinski izlet v tem šolskem letu. Tokrat smo se z avtobusom peljali proti središču Slovenije (Vače). Pot nas je nato vodila na Zasavsko sveto goro (852 m), ki je najbolj obiskan vrh v hrbtu Zasavske gore. Pot je bila prijetna in nudi lep razgled, zato sta nam dve uri, kolikor je predvidene hoje, kaj hitro minila. Na planinskem domu, ki je pod vrhom, smo si privoščili odmor, nato pa nadaljevali pot proti Izlakam, kjer nas je v vasi Ravne pri Mlinšah čakal avtobus (hoje približno 2 uri in 30 minut).

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

boskovec

Sliki BoskovecV nedeljo, 23. maja 2010, smo se odpravili na 3. planinski izlet v tem šolskem letu. Pot nas je vodila na Boskovec (1587 m), ki je najvišji vrh Mozirskih planin.

Ob 7.30 smo se dobili pred šolo, nato pa smo se z avtomobili odpeljali preko Šmihela do Mozirske koče, od koder smo nadaljevali pešpot do vrha ( 1h 30 min), kjer smo si privoščili malce daljši počitek. Ob povratku proti Mozirski koči smo se ustavili tudi v Alpskem vrtu, ki so ga uredili na Golteh.

V Šoštanj smo se vrnili med 13.30 in 14.00 uro.

Mateja Čokelc, prof.

čemšeniška planina

Čemšeniška planina 2010Na letošnji zimski pohod smo se podali v nedeljo, 14. 2. 2010, na Čemšeniško planino, ki leži v Posavskem hribovju, v občini Zagorje ob Savi. Med zasavskimi hribi je edini vrh, na katerega se ni mogoče pripeljati z osebnim avtomobilom.

...

Ob 8.30 smo se dobili na parkirišču na Trojanah, od koder smo se odpeljali v koloni do Prvin. Od tu pelje do vrha markirana planinska pot. Za vzpon smo potrebovali okrog uro in pol. Na vrhu smo si privoščili uro do dve počitka v/ob koči. Vračali smo se po isti poti.

Članarino za leto 2010: V društvo naj bi se včlanili vsi mladi planinci, starši pa po želji. Cena za šolarje je 5 €, za odrasle 20 €. Družinski popust je 10 %. Člani bodo imeli precej ugodnosti pri nakupi planinske opreme v določenih trgovinah in pri plačilu prenočišč na kočah. Če še kdo ni dobil Dnevnik mladega planinca, ga bo dobil ob plačilu članarine.

Mentorica: Mateja Čokelc, prof.

veliki travnik

Spoštovani planinci in starši!

 

Slike Veliki TravnikNa letošnji jesenski pohod smo se podali na Veliki Travnik (1637 m). Na izlet smo se odpravili v nedeljo, 18. 10. 2009, ob 7.30 izpred šole. Prevoz do izhodiščne točke, od koder smo nadaljevali pot peš, je bil v lastni režiji.

Naša pot se je začela na križišču pod sedlom Hlipovec (1453 m), ki leži med Travnikom in Komnom, katera oba vrhova spadata pod Smrekovško pogorje. Od tam smo se napotili do sedla Hlipovec po makadamski cesti 15 min, kjer smo se priključili Slovenski planinski poti, ki vodi iz Smrekovca proti Travniku. Grebenska pot nas je popeljala preko trat in gozdov vse do vrha Velikega Travnika, kjer je lesen stolp, ki so ga postavili marljivi Ljubenski planinci. Z vrha smo se napotili do koče na Travniku, kjer smo si privoščili počitek. Od koče na Travniku smo se odpravili nazaj proti avtomobilom.

(Hoje je bilo za približno tri ure in pol. Razgledu z vrha stolpa smo se morali odpovedati, zaradi zimskih razmer. Zato pa je bila pot popestrena z zamrznjenimi borovnicami, pred kočo na Travniku pa z izdelavo snežaka. (op. BKV))

 

Mentorica: Mateja Čokelc

 

planinski krožek, 5.-9. razred

okrešelj-jezersko

PLANINSKI POHOD

OkrešeljV petek popoldne, 25. maja, in v soboto smo se planinci starejše skupine naše šole odpravili na dvodnevni pohod. Prespali smo na Okrešlju, naslednji dan pa smo nadaljevali pot čez Savinjsko sedlo do Koče na Ledinah in se po malici iz nahrbtnikov spustili po lovski poti v dolino proti Jezerskemu. Izvedli smo tudi krst in nadeli planinska imena: Bič, Knafeljc, Dohtar, Brzinski, Smrkovc, Borovka, Padalka, Planinka, Gadovka, Rinka, Grintavec, Zvončnica in Triglav. S pomočjo skupinske fotografije poskusite uganiti, kdo je dobil katero ime.
Hvala vodniku Igorju Rezmanu, da nas je varno pripeljal domov.

 

Šoštanj, 22. 5. 2012
Ni je hujše gorske bolezni, kot je pomanjkanje gora. (France AVČIN)

 

OBVESTILO
Dragi planinci!

Pred tednom ste dobili obvestilo o planinskih pohodih. Izbirali ste med enodnevnim in dvodnevnim izletom. Ne boste verjeli, večina se je odločila za dvodnevni izlet.
Na pohod se bomo odpravili v petek, 25. 5. 2012, ob 16. uri izpred OŠ Šoštanj (ne glede na vreme). Z avtobusom se bomo odpeljali v Logarsko dolino (parkirišče pod Rinko). Ogledali si bomo Orlovo gnezdo, mogočen slap Rinka in se odpravili na Okrešelj – Frischaufov dom. Hoje bo približno 1 uro. Na koči bomo prespali in se kaj koristnega naučili.
Naslednji dan se bomo po zajtrku odpravili na Savinjsko sedlo–Jezersko sedlo–Ledinski vrh (2108 m) −Kranjsko kočo na Ledinah−Ravensko kočo (lovska pot) do spodnje postaje žičnice. Hoje bo približno 6 ur.
Težavnost poti: 1. Prehod mimo slapa Rinka (delno zahtevno). 2. Prehod  praga v krnico Mrzli dol pod Savinjskim sedlom (delno zahtevno) in srednji del sestopa iz Kranjske koče na Ledinah (delno zahtevno).
Poleg obvezne opreme, ki jo je potrebno nesti v hribe, imejte s seboj rokavice, kapo, pulover, dolge hlače, vetrovko, kajti na Savinjskem sedlu je še malo snega. V hribih je vedno mrzlo, posebej po večerih in zjutraj. Obvezni so planinski čevlji. Seboj imejte hrano in dovolj pijače za prvi dan – večerja, drugi dan – zajtrk, malice. Topel obrok hrane in topel čaj lahko kupite tudi na koči.
Obvezno imejte s seboj planinsko izkaznico oz. dnevnik z znamkico za letošnje leto – 2012.
Cena prenočišča: 6 €, če imaš znamkico, drugače 12 €.
Cena avtobusa: 24 €; polovico stroškov plača Planinsko društvo Šoštanj, torej je za vas je cena 12 €. Denar za avtobus prinesite do četrtka, 24. 5. 2012.
Čelade za vsakega pohodnika si bomo sposodili od Planinskega društva Šoštanj, katerega član si tud ti, če si kupil znamkico.
Na poti nas bo spremljal izkušeni planinec in planinski vodnik Igor Rezman.
V Šoštanj se bomo vrnili v soboto, 26 5. 2012, okrog 16. ure.

Mentorici planinskega krožka:
                                                                                    Jožica Andrejc in Danica Švarc

 

IZBIRA planinskega pohoda

Dragi planinci!

Bliža se konec šolskega leta. V planu smo imeli še dva planinska pohoda, vendar to zaradi pomanjkanja časa ne bo izvedljivo. Odpravili se bomo samo na en pohod, vi pa se skupaj s starši odločite, na katerega:

1. enodnevni izlet v Zasavje - na Kum ali

2. dvodnevni izlet - v petek popoldne bi se z avtobusom odpeljali v Logarsko dolino. Pot bi nadaljevali na Okrešelj, kjer bi tudi prespali. Naslednji dan bi odšli na Savinjsko sedlo, sestopili pa na Jezersko stran.

Natančna navodila še dobite. Izbirate lahko do četrtka, 17. 5. 2012.

Mentorici planinskega krožka:

Danica Švarc in Jožica Andrejc

Pokljuški maraton 2012

Pokljuka2012Na Rudnem polju na Pokljuki bo tudi letos šolski pokljuški maraton, v soboto, 4. 2. 2012. Sodelovanje bo možno v različnih aktivnostih: teku na smučeh (različno dolge proge; lastne smuči), planinskih pohodih v 3 smeri (6-7,2 km). Udeleženci bodo lahko aktivno sodelovali pri gradnji iglujev, šaljivih štafetnih igrah, hoji s krplami in igricah na tekaških smučeh. Ogledali si bodo lahko predstavitev dela Gorske reševalne službe, Slovenske policije, Slovenske vojske in prve pomoči. Vsak udeleženec bo prejel štartno številko, spominsko medaljo, sendvič, čaj in če bo izžreban še praktično nagrado. Med prijavljeninimi skupinami bodo izžrebali prejemnike 7 kg težke čokolade. Skupine z vsaj 15 udeleženci dobijo še posebno nagrado. Prireditev ni tekmovalnega značaja.

Vsi udeleženci morajo imeti ustrezno opremo za zimske razmere: pohodne čevlje, rokavice, kapo, bundo s kapuco, pulover, tople nogavice, ... Zaželene so tudi pohodne palice in gamaše.

Po zaključku prireditve, ki bo okoli 14.15, se bomo odpeljali še v Mojstrano, kjer si bomo ogledali Planinski muzej. Vstopnice za muzej bo plačalo Planinsko društvo Šoštanj, prav tako tudi polovočno ceno prevoza.

 

Odhod izpred šole: sobota, 4. 2. 2012, ob 7.30, prihod nazaj okoli 20. ure.

Članarina za leto 2012: 5 € za učence OŠ.

Mentorici planinske skupine: Danica Švarc, učit. predm. pouka; Jožica Andrejc, učit. predm. pouka

planinsko orientacijsko tekmovanje lige smrekovec 2011/2012

21. 4. 2012, planinsko orientacijsko tekmovanje, Gornji Grad.

 

10. 3. 2012, planinsko orientacijsko tekmovanje iz orientacije (drugo v šolskem letu 2011/ 2012 ). Tekmovanje je v Rečici ob Savinji. Našo šolo zastopajo: ena A ekipa (učenci od 5. do 6. razreda) in 4 B ekipe (učenci od 7. do 9.. razreda). Odhod izpred OŠ Šoštanj ob 7.15.

V soboto, 29. oktobra 2011, je bilo prvo regijsko planinsko orientacijsko tekmovanje v šolskem letu 2011/12 - Savinjska regija. Tekmovanje je organiziralo PD Šoštanj.

Tekmovanje je bilo v Ravnah pri Šoštanju.

Z naše šole se je tekmovanja udeležilo 6 ekip: 2 A in 4 b ekipe. 1. mesto v skupini A je med 9 ekipami osvojila ekipa naše šole: Maruša Ledinek, Karmen Zajc, Maša Potočnik; Šoštanj A1 je bil 7. Med B-ekipami (vseh 8) je 2. mesto dosegla ekipa: Žiga Kugonič, Aljaž Jurič, Matic Rihtar. Tudi druge ekipe so se dobro odrezale. Šoštanj B3 5., Šoštanj B2 6., Šoštanj B1 7.

 

OPREMA tekmovalcev in pravila za tekmovanje:

Tekmovalci morate biti primerno opremljeni za gibanje po terenu ne glede na vremenske razmere. Vsem tekmovalcem priporočamo planinsko obutev in športna oblačila. Tekmovalci morate imeti s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2011.

Vsako uporabo mobilnih telefonov idr. naprav za prenos govora med tekmovanjem z namenom pridobivanja informacij o progi bo organizacijski odbor smatral za hudo kršitev. V tem primeru sledi diskvalifikacija ekipe. Ne pozabite na hrano in pijačo, predvsem pa na topla oblačila (pulover, rokavice, kapo, rezervne nogavice in majico).

Tekmovanje bo ob vsakem vremenu, zato imejte v primeru slabše vremenske napovedi s sabo primerno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Veliko uspeha na tekmovanju vam želita mentorici

Danica Švarc, predm. učit. in Jožica Andrejc, predm. učit.

pohod po trški poti

Trška 20119. 10. 2011, Krajevna skupnost Šoštanj, pohod po Trški poti. Začetek pohoda 8.30 pri Ribiški koči, kjer je bil tudi zaključek z malico. Vsak udeleženec je prejel tudi nagrado, in sicer knjigo o Šoštanju.

 

 

srečanje na farbanci

Farbanca2011Dragi planinci!
Veseli nas, da ste se tudi letos vključili v planinski krožek. Vsako leto je zadnja sobota v mesecu septembru namenjena srečanju mladih planincev. Tokrat so srečanje pripravili pri Domu planincev na Farbanci (702 m). Dom se nahaja na jasi sredi gozda na severnem pobočju Dobroveljske planote, pod Tolstim vrhom. Poleg njega stoji antenski stolp, ki je viden iz Zadrečke in deloma tudi iz Savinjske doline.
ODHOD: sobota, 24. september 2011, 7.30. uri izpred naše šole
PRIHOD domov: od 15.00 do 15.30
OPREMA: Planinski čevlji, nahrbtnik, topel jopič ali flis, rezervna majica, rezerve nogavice, Dnevnik mladega planinca.
ZBOR: med 10,30 in 11.00 uro. Po pozdravnem govoru bodo sledile družabne igre. Zaključek z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad bo okrog 13.30 ure.

Mentorici: Jožica Andrejc in Danica Švarc

2010-2011

pohod na pohorje

Pohod Ribniška 2011V soboto, 4. 6. 2011, smo organizirali planinski pohod na Pohorje.

Z avtobusom smo se peljali do Mislinje. Nato smo pot nadaljevali do Črnega vrha (1533 m), od tam smo se spustili do Ribniške koče (1507 m). Koče se je zaradi lepe zgradbe in lepaga razgleda oprijel naziv "kraljica pohorskih planinskih postojank". Ko smo se najedli in spočili, smo pot nadaljevali do Grmovškovega doma pod Veliko Kopo (1377 m), kjer nas je čakal avtobus.

Odho izpred šole: sobota, 4. 6. 2011, 7.30, prihod nazaj okoli 14.45.

Cena prevoza 7 € oz. odvisno od števila udeležencev (2./2 stroškov je pokrilo Planinsko društvo Šoštanj).

Mentorici: Danica Švarc, predm. učit.; Jožica Andrejc, predm. učit.

planinsko orientacijsko tekmovanje lige smrekovec 2010/2011

Kraj: področje občine Nazarje

Datum: sobota, 9. 4. 2011 ob 7.30, športni center Laze-Kokarje. Zbor 6.45 pred OŠ Šoštanj, prihod okrog 14.00.

Kategorije: A - učenci do vključno 6. r. OŠ

B - učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ

Ekipe: 3-5 tekmovalcev

Tehnični idr. pripomočki: kompas, kotomer, šestilo, ravnilo, pisalo, kalkulator, piščalka, karta 1 : 25000

Zaključek tekmovanja: do 14. ure

Kraj: področje občine Ljubno ob Savinji

Datum: sobota, 26. 3. 2011 ob 8.00, Ljubno ob Savinji v Savini pri skakalnicah

Kategorije: A - učenci do vključno 6. r. OŠ

B - učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ

Ekipe: 3-5 tekmovalcev

Tehnični idr. pripomočki: kompas, kotomer, šestilo, ravnilo, pisalo, kalkulator, piščalka, karta 1 : 25000

Zaključek tekmovanja: do 14. ure

Oprema: Ekipe morajo biti primerno opremljene za gibanje po terenu ne glede na vremenske razmere.

Identifikacija: planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2011

 

15. šolski pokljuški maraton

Pokljuka2011Na Rudnem polju na Pokljuki je bil tudi letos šolski pokljuški maraton, in sicer v soboto, 5. 2. 2011. Tudi naša planinska skupina se ga je udeležila. Tam je bilo možno sodelovati v različnih aktivnostih, in sicer v teku na smučeh (različno dolge proge; lastne smuči) in na planinskih pohodih v 3 smeri (od 6 do 7,2 km). Udeleženci so lahko aktivno sodelovali pri gradnji iglujev, šaljivih štafetnih igrah, hoji s krpljami in igricah na tekaških smučeh. Ogledali so si lahko predstavitev dela Gorske reševalne službe, Slovenske policije, Slovenske vojske in prve pomoči.

Članarina za leto 2011, 5 €.

Mentorici planinske skupine: Danica Švarc, predm. učit., Jožica Andrejc, predm. učit.

objemimo smrekovec

Smrekovec2010Naravovarstvena zveza Smrekovec vabi na skupno akcijo PD Črna na Koroškem, PD Ljubno ob Savinji, PD Šoštanj in PD Velenje. "Objemimo Smrekovec" 16. 10. 2010

Dobimo se ob 11. uri pri Domu na Smrekovcu, kjer vas bo čakal topel čaj. Ker bomo s to akcijo obeležili Svetovni dan hoje, boste na Smrekovec prišli peš. Informacije o zbirnem mestu in uro odhoda boste dobili pri mentorju planinskega krožka na šoli.

Kaj se bo dogajalo? Kulturni program OŠ Črna na KOroškem, Otvoritev informativno - izobraževalnih tabel Naravovarstvene zveze Smrekovec, Družabne igre pod vodstvom PD Šoštanj.

Za dodatek k vaši običajni malici iz nahrbtnika je poskrbljeno! (Čaj in rogljiček bo prispevala NZ Smrekovec, jabolka pa Kmetijska zadruga Šaleška dolina.) Za udeležbo na akciji Objemimo Smrekovec je potrebna dobra obutev ter topla oblačila. V primeru slabega vremena akcija odpade!

Naravovarstvena zveza Smrekovec

Odhod: 16. 10. 2010 ob 8. uri

Cena avtobusa: 2,50 €

Mentorici: Danica Švarc, predm. učit., Jožica Andrejc, predm. učit.

 

1. orientacijsko tekmovanje lige smrekovec 2010/2011

9. 10. 2010, 2. mesto kategorija A PD Šoštanj, 2. mesto kategorija B PD Šoštanj.

srečanje mladih planincev na farbanci - odpovedano

Dragi planinci!

Veseli nas, da ste se tudi letos vključili v planinski krožek. In že je tu prvi izlet. Vsako leto je zadnja sobota v mesecu septembru namenjena srečanju mladih planincev. Tokrat so srečanje pripravili na Domu planincev na Farbaci (702 m). Dom se nahaja na jasi sredi gozda na severnem pobočju Dobroveljske planote pod Tolstim vrhom. Poleg njega stoji antenski stolp, ki je viden iz Zadrečke in deloma tudi iz Savinjske doline.

ODHOD: odpovedano zaradi napovedi slabega vremena

Prihod domov: okoli 15. ure

Cena prevoza: 7 €

OPREMA: planinski čevlji, nahrbtnik, topel jopič ali flis, rezervna majica, rezervne nogavice, Dnevnik mladega planinca.

HRANA: 2 sendviča, pijača, na koči boste dobili brezplačen topel čaj

ZBOR: med 10.30 in 11.00. PO pozdravnm govoru odo sledile družabne igre. Predviden zaključek z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad okrog 13.30.

Mentorici: Danica Švarc, predm. učit., Jožica Andrejc, predm. učit.

2009-2010

državno planinsko tekmovanje iz orientacije

23. 5. 2010, Ravne na Koroškem.

Šolo sta zastopali dve ekipi. V ekipi A so tekmovali petošolci: Žiga Kugonič, Jan Ostervuh, Andraž Stropnik, Miha Slatnar in šestošolka Monika Tajnik. V svoji kategoriji so zasedli 4. mesto. Za B ekipo so tekmovali osmošolci: Neža Rotnik, Polona Plaznik, Marija Lah, Aleš Štruc in Tomaž Sovič. Tudi osmošolci so izmed 11 ekip zasedli 4. mesto.

Mentorici: Jožica Andrejc, učit., Danica Švarc, učit.

regijsko planinsko tekmovanje iz orientacije, Topolšica

24. 4., 3. orientacijsko tekmovanje. Zbor pri POŠ Topolšica.

Našo šolo je zastopalo 5 ekip: dve A ekipi, ki jo sestavljajo učenci 5. in 6. razredov in 3 B ekipe, v katerih lahko tekmujejo učenci od 7. do 9. razreda.
Zelo dobro so se uvrstile 3 ekipe in to ekipa A1, v kateri so tekmovali Žiga Kugonič, Jan Ostervuh, Miha Slatnar. Izmed 7 ekip so osvojili 1. mesto. Prvo mesto v B ekipi so izmed 11 ekip osvojili tudi učenci 8. razredov in to: Grega Bukovič, Aleš Štruc, Borut Lenko in Tomaž Sovič. 2. mesto v B ekipi pa so dosegle učenke: Špela Kok, Angelika Stropnik iz 9. in Klavdija Vrabič iz 8. razreda.

Obe ekipi, ki sta osvojili prvo mesto sta se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 23. maja v Ravnah na Koroškem.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.

Mentorici: Jožica Andrejc, Danica Švarc

orientacija, rečica ob savinji

Orientacija6. 3. 2010, Rečica ob Savinji, (7.50-15.10).

 

 

 

 

14. šolski pokljuški maraton

Pokljuka 2010Na Rudnem polju na Pokljuki bo tudi letos šolski pokljuški maraton, v soboto, 6. 2. 2010. Sodelovanje bo možno v različnih aktivnostih: teku na tekaških smučeh (različno dolge proge), planinskih pohodih v 4 smereh (6-11 km). Udeleženci bodo lahko aktivno sodelovali pri gradnji iglujev, šaljivih štafetnih igrah in igricah na tekaških smučeh. Ogledali si bodo lahko predstavitev dela Gorske reševalne službe, Slovenske policije in Slovenske vojske. Vsak udeleženec bo prejel štartno številko, spominsko medaljo, sendvič, čaj in če bo izžreban še praktično nagrado. Med prijavljeninimi skupinami bodo izžrebali prejemnike 7 kg težke čokolade. Skupine z vsaj 15 udeleženci dobijo še posebno nagrado. Prireditev ni tekmovalnega značaja.

Vsi udeleženci morajo imeti ustrezno opremo za zimske razmere: pohodne čevlje, rokavice, kapo, bundo s kapuco, pulover, tople nogavice, ... Zaželene so tudi pohodne palice in gamaše. Ceno prevoza polovično krije PD Šoštanj.

Odhod izpred šole: sobota, 6. 2. 2010, ob 7.30, prihod nazaj okoli 16.30.

Članarina za leto 2010: 5 € za učence OŠ.

Mentorici planinske skupine: Danica Švarc, učit. predm. pouka; Jožica Andrejc, učit. predm. pouka

Menina planina

Slike26. 9. 2009, planinski krožek, 5.-9. razred, srečanje mladih planincev na Menini planini (1453 m). 7.30, odhod izpred šole, prihod okoli 16. ure.

Mentorici: Jožica Andrejc, Danica Švarc

pohodi 2008-2009

Mlajša planinska skupina

4. planinski pohod


Sliki
Že na prejšnjem izletu smo se okvirno dogovorili za zadnji letošnji planinski izlet. Odločili smo se za Klemenčo jamo nad Logarsko dolino. Odpravili smo se v nedeljo, 21. junija, ob 8. uri izpred OŠ Šoštanj. Z osebnimi avtomobili smo se popeljali do Hotela Plesnik, nato pa peš nadaljevali pot, ki nas je vodila skozi 40 m dolg predor. Ves čas nas je spremljal šum vode, saj je v bližini več slapov. Vračali smo se po drugi poti proti Domu planincev. Pot je nezahtevna in dobro označena, v obe smeri traja skupaj dobri dve uri.

Mentorica: Jožica Andrejc

3. planinski pohod

SlikeSpoštovani planinci in starši!

Pomlad nas že nekaj časa vabi na planinski izlet. Tokrat smo odpravili na Basališče, najvišji vrh Paškega Kozjaka, in sicer v nedeljo, 17. maja 2009. Pred šolo smo se zbrali ob 8.30 in se z avtomobili odpeljali do Svetega Jošta.

Pot gre v gozd, kjer se sprva zložno vzpenja. Že kmalu pa nas pripelje na greben, po katerem se večkrat vzpne, nato spet malo spusti, medtem pa preči nekaj vrhov, med katerimi je najvišja Ostrica. Sledi rahel spust do prostranega travnika, ki je ta letni čas pokrit s cvetjem. Tam smo se tudi malo ustavili in igrali. Do Basališča je nato še pol ure hoje.

Z vrha smo se nato vračali do travnika, od tam pa po cesti nazaj proti koči na Paškem Kozjaku.

Hoje v eno smer je približno 2 uri.

Mentorica: Jožica Andrejc

2. planinski pohod

Slike Kopitnik

Spoštovani planinci in starši!

Na letošnji zimski pohod smo se podali malo više, in sicer na Kopitnik. Njegov vrh, imenovan Škratova glava, je zaradi kraške podlage nekaj posebnega. Dviguje se nad gozdno mejo. Odtod je lep razgled na Savinjske Alpe in Pohorje, v Savsko dolino, na Gorjance in Kum. Na izlet smo se odpeljali v nedeljo, 1. 3. 2009, ob 8. uri izpred šole.

Na ta vrh smo sepodali iz Šmarjete mimo cerkve lurške Matere božje (nad Rimskimi Toplicami) do koče na Kopitniku. Čas hoje je približno 1,5 ure. Vračali smo se po drugi poti, ki smo jo zaključili pri zdravilišču v Rimskih Toplicah (prav tako 1,5 ure hoje).

Mentorica: Jožica Andrejc

1. planinski pohod 2008-2009

Spoštovani starši in mladi planinci!

SlikeOdpravili smo se na naš prvi planinski pohod, in sicer na Smrekovec. Izlet smo izvedli v okviru Dnevov rekreacije v počastitev praznika Občine Šoštanj, in sicer v nedeljo, 28. septembra 2008. Pred šolo smo se zbrali ob 8. uri in se z avtomobili odpeljali v smeri Belih Vod do Berložnika. Od tam smo imeli 1,5 ure zmerne hoje do koče, kjer smo se pridružili še drugim planincem. Na poti so nas pogostili s čajem, pri koči pa z malico in majico.

 

Lep planinski pozdrav!

Jožica Andrejc,

mentorica planinske skupine

STAREJŠA PLANINSKA SKUPINASlike Boč

SREČANJE MLADIH PLANINCEV NA BOČU

Iz naše šole se je srečanja, 27. 9. 2008, udeležilo 24 učencev, načelnik Mladinskega odseka Jure Grudnik in mentorici. Prehodili smo mdr. pot od koče na Boču do razglednega stolpa in oddajnika. Učenci so tekmovali v hitrosti nošenja kamenčka na žlički, podajanju žoge med nogami, vrtenju okoli palice. Za nagrado pa smo dobili kup sladkarij.

Mentorici planinskega krožka: Vida Rehar, Danica Švarc